sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Jos (Taika)metsään haluat mennä nyt...

Odotettu Taikametsä-joustofrotee on kotiutunut :) Pesun jälkeen aloin heti toteuttaa visiota, joka oli jo jonkin aikaa kehittynyt mielessäni. Kaavaa muokkasin taas vastaamaan mielikuvaani. Takasauma pois, haarakiila lisätty, hupusta tehty kolmiosainen. Siinä tämän kerran muutokset. Pohjana siis uusimman OB:n Jumpsuit, koko 92.
Tereenä saumoissa on ruskeat resorisuikaleet, samaa resoria mitä muutkin resorit haalarissa. Hupun vuori löytyi omista jemmoista, ihan samaa sävyä kuin froteen keltainen. Peitetikkikone pääsi virallisesti käyttöön tätä tehdessä, tosin testasin tähän patenttia, eli kolmikertaista kanttausta. Ja tykkäsin kyllä enempi tästä kolminkertaisesta kun ei tule niin paksu. Jatkossa siis patenttia hyödyntäen :) (onneksi en ehtinyt leikellä jemmaan kovin paljoa paksumpaa resorisuikaletta...)
Tästä puuttuu vielä vetoketju, shhhh... ei kerrota kellekkään ;) Omista jemmoista löytyi vaan tummanruskeaa metriketjua ja halusin kuitenkin kanttauksen jatkuvan yhtenäisenä lahkeesta kiertäen hupun reunan, joten vetoketjukauppaan käy tieni vielä lähiaikoina. Olisihan sen metriketjullakin saanut, mutta näin tehtynä valmisketjulla tulee mielestäni siistimpi :)

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Vielä on kesää jäljellä... vai onko?

Kesäloma ainakin uhkaa loppua, maanantaina alkaisi taas arki. Kaavoja on piirretty jemmaan urakalla, että työn lomassa ehtisi sitten jotain ommellakin :) Viikonloppuna jos vielä jotain vähän surauttaisi...

Sain eilen ommeltua viime viikonloppuna leikkomani paidan. Kuva on kamala, ei anna oikeutta paidalle lainkaan. Resoria siellä ja resoria täällä, kurttuunhan se vetää kun ei ole kenenkään päällä. Tämä on siis imetyspaita jemmaan (tosin uhkasin pitää tätä jo kotona ollessa, tuli niin ihana :D). Täytyy toivoa, että pikkukaveri olisi samaa mieltä tästä rintaruokinta-ajatuksesta, ettei menisi hukkaan hieno paita :D Tai tulevat paidat, pitää näitä varmaan tässä vielä muutama tehtailla ennen loppuvuoden H-hetkeä.
Tässä on jälleen sama kaava, nyt laitoin alkuperäisen mallin mukaiset taskutkin. Taskuja huomaan kaipaavani ja niitä onneksi vaatteissani usein onkin.

Seuraavaksi pitää kyllä kokeilla jo jotain muuta mallia, alkaa näitä feikkikietaisuja olemaan jo niin monta kaapissa :D

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Peitetikkikoneen testailua ja kaavojen pienentelyä

Kaivoin kasan ilmaisia/puoli-ilmaisia interlockeja aikeinani tehdä muutamat testibodyt peitetikkikoneen nauhankääntäjää apuna käyttäen. No enhän jaksanut leikata (suht mitäänsanomattomia) kankaita kuin yhden setin verran :D Kantiksi valitsin resorin periaatteella "se mitä ei ole käytetty ollenkaan". Yllättäen värit kävi ihan kivasti yhteen ja vielä yllättävämpää oli todeta, että varastoistani löytyi juuri resorin väriset KAM-nepparit... Resorikantti jäi sitten kuitenkin vähän kiristelemään, vaikka muka testisuikaleet meni kiemurtelematta... No ihan hyvä tuli testiversioksi :) Vielä pitää testata toinen body (toisesta mitäänsanomattomuudesta :D) ja virittää kääntäjä kääntämään kantti vain kolminkerroin.
Kaavat kietaisubodyyn ja puolipotkareihin löytyi SKL 4/06, bodystä hieman muokkasin kaaria kun oli ruman jyrkkiä, ja aika haasteellisia myös resorikanttausta ajatellen.

Sain vähän aikaa sitten postia eräältä blogissani vierailleelta ihmiseltä, joka kyseli kaavojen muokkauksista. Olen siis täällä esitellyt joitan tekeleitäni, joihin olen muokannut mallia tai pienentänyt kaavaa. Piirtelin tänään kaavoja tulevia ompeluksia varten ja erästä kaavaa jouduin pienentämään yhden koon verran. Nappasin kuvan, josta ilmenee periaate jolla kaavoja voi suurentaa tai pienentää useammankin koon verran.
Kyseessä on siis raglanhiha ja lyijykynällä olen tehnyt kaava-arkille merkintöjä. Tässä pienensin vain yhden koon, mutta samalla periaatteella tietysti voisi pienentää useammankin koon. Eli piirretään vain kaavan kaikkien kokojen kulmien kautta viivat, mitataan eri kokojen väliin jäävä mitta ja viedään se samalla viivalla alaspäin. Siten saadaan pienemmän koon kulmapiste. Näitä poikkiviivoja voi tehdä niin paljon kun kokee tarpeelliseksi muuallekin kuin vain kulmiin. Merkit kannattaa siirtää myös samalla periaatteella, kuvassa on piirretty viiva myös olkamerkkien kautta. Oikeasti en piirrä näitä merkintöjä kaava-arkille, vaan kaavapaperille samalla kun piirrän kaavan.
Kaavojen pienentämisessä ja suurentamisessa kannattaa myös huomioda vaatteen malli ja väljyydet. Pienten lasten vaatteissa on yleensä enemmän väljyyttä kuin isompien lasten, samoin mittasuhteet muuttuu kun ihminen kasvaa.
Oliko tästä hyötyä? Minkälaisia kaavan muokkauksia haluaisitte nähdä?

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Jotain pientä pienelle :)

Vuoden lopulla pitäisi täällä talossa olla yksi tuhisija enemmän. Vaatteita on esikoiselta jonkin verran jemmassa, tosin osa on "väärän" värisiä ;) Uusia pitää siis tehtailla jonkin verran. Ainakin jotain kaukalopussia tms. pitää alkaa miettiä. Esikoisella se oli ainakin kätevä ihan vaunuissakin päiväunilla talvella. Mutta ihan näin kesähelteillä ei huvita alkaa mitään talvivaatteita tekemään :D

Kamalasti en ole vielä ommellut tulokkaalle, mutta jotain pientä piti kokeilla kuitenkin. Etenkin kun oli pieniä tilkkuja, joista ei oikein muuta olisi saanut.
Maatila-interlockia oli juuri tuon verran, että sai bodyn toisen etukappaleen ja housuihin pylpyrän takapuoleen. Koko näissä on 56, saa nähdä montako kertaa näitä ehtii käyttää :) Testasin myös kääntöhihaa tähän, ihan toimivat tuli. Bodyn kaava on SKL 4/2006 ja housut Little houses OB 1/2012.
Metsolan ruskeakeltaraidallista joustista oli myös pieni pala, sekin riitti juuri näihin puolipotkareihin. Nämä on muistaakseni kokoa 62. Kaava on SKL 4/2006.

Aiheeseen liittyen testasin myös aiemmin tekemästäni tunikan kaavasta imetysversion. Paljoa en muuttanut, vaakaluukku ja resorit. Ihan näppärältä vaikuttaa tämäkin. Tilasin varmuuden vuoksi jo kangasta seuraavaa kappaletta varten :D

Vilautan vähän maistiaisia tulevista ompeluksista :)
 Niin ja peitetikkikone on myös kotiutunut. Testiajot on suoritettu ja seuraavaksi aletaankin tositoimiin :)

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Kierrätettyä

Olen jo pitkään ihaillut Oikukkaan kierrätysfarkkuja. Olen tehnyt itselleni vastaavan näköiset resolliset farkut joskus yli 10 vuotta sitten, ja edelleen tykkään ideasta. Omani eivät toki ollut kierrätysfarkkua, mutta ilmeeltään samanlaiset.
Sain muutama päivä sitten lahkeet stretch-farkkuista, saatteena "tee näistä jotain". Eilen illalla sitten laitoin tyttöä nukkumaan ja pötkötellässä sängyllä sain inspiraation. Heti kun tyttö simahti, hipsin viereiseen ompeluhuoneeseen, kaivoin sopivan kaavan ja aloin leikkoa. Farkut valmistui vielä illan aikana, eihän niitä kesken voinut jättää :D

Ja tältä ne nyt sitten näyttää edestä.

Ja tältä takaa.

Kaavana käytin OB:n Saimi-kaavaa, madalsin vyötäröä resorin verran. Koko 92.
Näistä tuli aika söpöt :)